Reisverslag stage Malawi

Cape Maclear, Malawi Mijn stage duurt 21 weken en ik zit nu al in mijn zevende week van mijn stage. De tijd gaat zo snel en ik heb het hier heel erg naar mijn zin. De eerste vier weken heb ik keihard aan mijn stageplan en voortgangsverslag gewerkt. Iedere vier weken moet ik een voortgangsverslag inleveren. Waarvan alles in het Engels geschreven is.

Ik ben nu bezig met een community based tourism project in samenwerking met UNESCO. De eerste dag van mijn stage heeft Lackson (lokale tour guide) mij meegenomen voor een tour door het dorp. Ik dacht dat het dorp heel erg klein was maar daar had ik mij behoorlijk op bekeken. We gingen eerst naar het noordelijkste punt van het dorp, dat was ongeveer één uur lopen. Daarna gingen we naar het zuidelijkste punt van het dorp, naar Otters point in het national park. Toen zijn we van Otters point weer terug over het strand naar Mgoza Lodge gelopen. Ik was helemaal gesloopt na de wandeling. Gelukkig had ik goede schoenen aan.

Het belangrijkste wat ik hier ga doen is home stays organiseren (logeren bij de lokale bevolking). Er hebben 327 vrouwen zich ingeschreven om mee te doen aan dit project. De afgelopen weken ben ik met Lackson iedere dag naar het dorp gegaan. Eerst stel ik een aantal vragen, die Lackson weer vertaald in Chichewa – of ze een toilet, bed, water etc. hebben. Daarna maak ik foto’s van het huis, de kamers en de woonkamer als die er is. De vrouwen waarbij we thuis komen zijn heel erg vriendelijk en gastvrij. Het is soms erg moeilijk om de mensen soms te vinden want soms hebben ze geen telefoon of hebben ze niet aangegeven in welke buurt ze wonen. Volgende week zal de laatste week zijn dat we het dorp in gaan, dan hebben we alle huizen gehad. Dat was een behoorlijke klus. Na het bezoek aan het dorp moeten alle gegevens in Excel gezet worden en de foto’s een naam gegeven worden. Dit project zorgt ervoor dat de lokale bevolking ook van het toerisme kan profiteren. Het is erg interessant om alle huizen van binnen te zien. Sommige mensen hebben geen eens een dak boven hun hoofd en andere huizen hebben weer drie televisies.

Daarnaast willen we ook nog activiteiten met de lokale bevolking organiseren zoals; schildercursus van een lokale artiest, papier recyclen in de papier fabriek en plastic recyclen. Een man maakt van het papier weer nieuw papier waar op geschilderd kan worden en een andere man maakt sieraden van het papier. Van het plastic worden bijvoorbeeld onderzetters of placemats gemaakt. Kortom het is een heel gaaf project waar ik veel voldoening uit haal.

Esther was de eerste paar weken niet zo lekker, het bleek door de Malarone pillen te komen. Dat zijn pillen om malaria te voorkomen. Ze had alle bijverschijnselen van de pillen (zoals: nachtmerries, duizeligheid, constant misselijk en diarree) dus is ze ermee gestopt. Nu gaat het gelukkig veel beter met haar. Ik slik Lariam maar ik heb gelukkig helemaal geen bijwerkingen, terwijl Lariam nog heftiger schijnt te zijn dan Malarone.

Esther en ik zijn laatst samen naar Otters point geweest. Dat is een mooie plek met rotsen in het water in het national park. We hadden brood meegenomen om vissen te lokken. We hebben de meest mooie vissen gezien. Een aapje had in de gaten dat we de vissen aan het voeren waren dus die wilde het brood hebben. Esther gooide snel een broodje naar hem toe want we waren erg bang voor het aapje, haha. Daarna heeft hij ons gelukkig met rust gelaten. Verder ben ik nog een keer met Jacqui (vrouw uit Nieuw-Zeeland) en Paul (barman van Mgoza) gaan kajakken. Jacqui en Paul zaten samen in een kajak en ik zat alleen in een kajak. Eerst waren we naar Thumbi Island gevaren. Daar hebben we gesnorkeld en lekker gezwommen. Daarna hebben we de zonsondergang vanaf Otters point gekeken. Het was zo mooi!