Waarom je wél iets hebt aan een toerisme opleiding


Foto: Esther de Vliet namens Hogeschool Inholland. Locatie: HotelSpecials

Zodra ik aan mensen vertel dat ik een hbo-opleiding toerisme volg, bestaat hun reactie 9 van de 10 keer uit de volgende antwoorden:

  • ‘Oh, dan ga je niet zoveel verdienen?’

  • ‘Word je dan reisleider? Of ga je bij een reisbureau werken?’

  • ‘Dan ben je zeker later altijd van huis?’

  • ‘Een baan vinden is lastig in die branche hoor’

  • ‘Dat is wel erg eenzijdig’

En eigenlijk word ik een beetje gek van die negatieve reacties. Hallo, als ik er niks aan zou hebben dan zou het ook niet bestaan. En dan zouden er al helemaal niet 43 toerisme-gerelateerde studies in Nederland zijn.

Om te beginnen; denk even na wat jij in een jaar allemaal doet qua uitjes. Een weekendje weg, twee weken zomervakantie, maar ook een dagje weg naar Amsterdam mag je zeker meetellen. Dit is allemaal toerisme. Zodra jij besluit om buiten je huis te stappen, maak je deel uit van de toerisme industrie. Om te zorgen dat jij ertussenuit kunt, gebeurt er van alles achter de schermen. Er moet voldoende informatie op internet te vinden zijn, je moet je auto kwijt kunnen, misschien heb je wel een gids nodig, je betaling goed gaat, je de laagste vliegtickets kun vinden en wat dacht je van je gehele hotel en alles daar omheen? Da’s best veel. En daarvoor studeren wij; om ervoor te zorgen dat jij (en wijzelf) af en toe even kunt ontspannen. Een toerisme opleiding is dus wel degelijk heel ‘nuttig’ en ik ga graag even in op die reacties.

1. 'Dan ga je niet zoveel verdienen?'