Waarom je wél iets hebt aan een toerisme opleiding

Foto: Esther de Vliet namens Hogeschool Inholland. Locatie: HotelSpecials
Zodra ik aan mensen vertel dat ik een hbo-opleiding toerisme volg, bestaat hun reactie 9 van de 10 keer uit de volgende antwoorden:
‘Oh, dan ga je niet zoveel verdienen?’
‘Word je dan reisleider? Of ga je bij een reisbureau werken?’
‘Dan ben je zeker later altijd van huis?’
‘Een baan vinden is lastig in die branche hoor’
‘Dat is wel erg eenzijdig’
En eigenlijk word ik een beetje gek van die negatieve reacties. Hallo, als ik er niks aan zou hebben dan zou het ook niet bestaan. En dan zouden er al helemaal niet 43 toerisme-gerelateerde studies in Nederland zijn.
Om te beginnen; denk even na wat jij in een jaar allemaal doet qua uitjes. Een weekendje weg, twee weken zomervakantie, maar ook een dagje weg naar Amsterdam mag je zeker meetellen. Dit is allemaal toerisme. Zodra jij besluit om buiten je huis te stappen, maak je deel uit van de toerisme industrie. Om te zorgen dat jij ertussenuit kunt, gebeurt er van alles achter de schermen. Er moet voldoende informatie op internet te vinden zijn, je moet je auto kwijt kunnen, misschien heb je wel een gids nodig, je betaling goed gaat, je de laagste vliegtickets kun vinden en wat dacht je van je gehele hotel en alles daar omheen? Da’s best veel. En daarvoor studeren wij; om ervoor te zorgen dat jij (en wijzelf) af en toe even kunt ontspannen. Een toerisme opleiding is dus wel degelijk heel ‘nuttig’ en ik ga graag even in op die reacties.
1. 'Dan ga je niet zoveel verdienen?'
Dit is waarschijnlijk de stelling waarbij ik me nog het meest kan neerleggen. Het gemiddelde startsalaris voor een afgestudeerde is volgens Studiekeuze123 € 1940,-. Als je nagaat dat dit bij een studie als Business Studies €2317,- is, is het inderdaad aan de lage kant. Aan de andere kant; dit is slechts een startsalaris en er is waarschijnlijk niet vanuit gegaan dat je met een toerisme opleiding ook buiten toerisme kunt gaan werken. Klinkt misschien een beetje gek, maar daar kom ik later op terug. Kortom: ja, toerisme betaalt over het algemeen minder, maar dat ligt er maar net aan waar je beland en voor welk onderdeel van de branche je kiest.
2. ‘Word je dan reisleider? Of ga je bij een reisbureau werken?’
Eh, nee. Wist je dat je reisleider kunt worden zonder diploma? Vaak zijn dit gewoon studenten die dit als zomerbaantje doen. Is best makkelijk en daarvoor hoef je echt geen vierjarige opleiding te volgen. Dan zat ik nu al in Australië. Een baan in de frontoffice van een reisbureau is daarbij ook geen hbo-niveau en wij mogen hier bijvoorbeeld ook onze stage niet doen. Dit is een baan waar een mbo-opleiding meer op gericht is. Wat we echter wél kunnen met een toerisme opleiding, is zelf ons eigen reisbureau starten, als ZZP’er. Dan komt er veel meer administratie, management, financiën en leiderschap bij kijken uiteraard. Hbo-opleiding.
3. ‘Dan ben je zeker altijd van huis?’
Jij bent toch ook niet altijd op kantoor? Toerisme bestaat echt niet alleen maar uit reizen – het grootste deel heeft gewoon een kantoorbaan. Marketing, sales, data analyst, managementfuncties; die zitten braaf van 9 tot 5 achter hun computer. However, er zijn inderdaad functies waarvoor je wel veel reist, maar dit is geheel aan jezelf. Wil je veel reizen, dan kies je voor een functie waarbij dit kan, zoals inkoper. Dan mag je lekker afreizen naar Cuba om deals te sluiten. Wil je liever in eigen land blijven, dan zoek je iets wat bij je past in Nederland. Simple as that! Afwisselen kan natuurlijk ook :-).
4. ‘Een baan vinden in die branche is lastig hoor’
Voor wie niet tegenwoordig? Zo puik is de gehele arbeidsmarkt niet, niet alleen die van toerisme. En om even terug te komen op vraag 1: een toerisme opleiding is veel breder dan dat je aanvankelijk zult denken. Je krijgt vakken in financieel management, marketing en je krijgt ook talen zoals Spaans en Engels. Dankzij deze vakken kun je dus ook in functies terecht buiten het toerisme, wat de baankans eigenlijk groter maakt dan wat overal wordt geroepen. De opleiding is heel breed, dus eigenlijk heb je er eerder een voordeel mee dan een nadeel.
5. ‘Dat is wel erg eenzijdig’
Nou, als je 4 hebt gelezen dan weet je het antwoord al. Niet dus! Iedere periode krijg je een project en verschillende vakken. In jaar 3 kun je naar het buitenland voor een half jaar en kun je zelf een stage zoeken om je meer te specialiseren op één gebied. Zo heb ik me gericht op communicatie & marketing, waardoor ik nu al een jaar werkervaring
daarin in m’n zak heb. Ook je scriptie is een mooi moment om jezelf verder te specialiseren en je te verdiepen in iets wat je écht leuk vindt.
Wil je meer weten over wat de toerismebranche jou precies te bieden heeft, ook al studeer je geen toerisme? Of misschien overweeg je de studie, maar twijfel je nog? Samen met het team van Justcurious ging ik op bezoek bij Riksja Travel & TUI om even te babbelen over een aantal functies. Check de video hier. Sorry voor de thumbnail. Hij is om te huilen. Ik heb daar zelf geen invloed op helaas.