top of page

Korea

Sebastiaan

2023

Hallo iedereen!

 

Ik ben Sebastiaan en ik heb gestudeerd aan de Sungkyunkwan University in Seoul. Ik heb vier maanden in de stad gewoond en gestudeerd, waar ik Business Administration heb gevolgd. Op dit moment zit ik in mijn vierde jaar van de opleiding en sta ik op het punt om af te studeren!

In mijn vrije tijd geniet ik van reizen (verrassend, toch?), VR, fitness, wandelen, hardlopen en natuurlijk ontspannen met Netflix. In 2023 maak ik deel uit van het bestuur van Voluptuaria en werk ik als Shiftleider Operatie bij Albert Heijn.

Tijdens mijn studie in het buitenland heb ik enkele uitdagingen ondervonden, en het is belangrijk om goed voorbereid te zijn. Bijvoorbeeld, in Korea moet je naast je visum ook een Alien Residence Card (ARC) aanvragen en regelen. Je moet ook je vakken handmatig kiezen, slechts een week voordat je semester begint, en je zorgverzekering hier betalen. Natuurlijk moet je wennen aan de andere cultuur.

 

Het is essentieel om in nauw contact te blijven met je coördinatoren van zowel Inholland als de universiteit hier. Wees niet bang om e-mails te sturen, want dit kan veel stress voorkomen. Daarnaast moet je tijdig beurzen aanvragen, een accommodatie regelen en een officieel Engels certificaat hebben voor de universiteit. Als je kiest voor een studentenresidentie, kan het zijn dat je ook een certificaat moet overleggen waaruit blijkt dat je geen TBC hebt, verkregen via een röntgenfoto.

Geld speelt natuurlijk een belangrijke rol, en ik zou aanraden om minimaal 5.000 euro te hebben om hier te kunnen verblijven. Dit bedrag dekt de kosten voor je vlucht, accommodatie en leuke activiteiten. Toch is het comfortabeler om ongeveer 7.000 euro te hebben, omdat je zo meer financiële ademruimte hebt. Ik ben bijvoorbeeld ook naar Japan en de Filipijnen gereisd tijdens mijn verblijf hier.

 

Hier zijn enkele handige tips:

1. Overweeg goed of je klaar bent voor een studie in het buitenland; in het begin ben je helemaal op jezelf aangewezen en maak je een grote cultuurverandering mee, wat voor sommige mensen behoorlijk intens kan zijn.

2. Zorg ervoor dat je voldoende geld hebt gespaard voordat je vertrekt, zoals eerder vermeld, is 7.000 euro erg handig.

3. Verdiep je grondig in de bestemming waar je naartoe gaat. Soms lijkt alles makkelijker en leuker dan het in werkelijkheid is.

4. Wees flexibel en raak niet te snel gestrest. Velen van ons kregen pas een maand voordat we naar Korea gingen officiële toelating van de universiteit! Bereid je voor op onverwachte situaties waar je geen controle over hebt.

Jeffrey

Jeffrey studeert op dit moment in Zuid-Korea. Hij is op 24 augustus 2019 vertrokken en heeft in de tussentijd zijn reis op een gave manier vastgelegd, via Polarsteps. Wil jij zien waar hij allemaal al geweest is tijdens zijn Exchange? Kijk dan nu op zijn polarsteps. Uiteraard heeft hij voor jullie onze vragenlijst ingevuld om meer te kunnen vertellen over zijn avontuur.

Waar studeer je precies?

Ik studeer aan Yonsei University in het noordwestelijke deel van Seoul. Deze wijk heet Sinchon en is eigenlijk een pure studentenwijk. Iedereen spreek Engels. De één wat beter dan de ander, maar met Engels en een beetje gebarentaal moet je je hier goed kunnen redden.

 

Waar woon je in deze tijd? (Campus, buiten campus, etc.) Was dit duur?

Ik heb me van te voren ingeschreven voor een kamer in the SK Global House. Dit is eigenlijk gewoon het studentenhuis voor studenten die hier zijn voor 1 semester. Dit appartement lag op de campus zelf en ik had eigenlijk niks te klagen erover. Er waren single-rooms en double-rooms en ik had een single genomen. Iets duurder, maar hierdoor had ik wel een eigen badkamer en geen kamergenoot. 

 

Waren er welkomst activiteiten? Zo ja, wat voor? (Denk hierbij ook aan een buddy)

Ja, er waren veel welkomst activiteiten. We konden ons inschrijven voor verschillende activiteiten, denk hierbij aan: Sportklassen, Sightseeing klassen of culinaire klassen. Het was helaas niet mogelijk om je voor meerdere in te schrijven. Ook ontmoet je in het begin veel mensen met dezelfde interesses. Vanaf dat moment begin je eigenlijk ook met het bekijken van cultuur met vrienden i.p.v. met je mentor groep. De mentor klassenwaren niet verplicht en kostte niet heel veel geld. Voor een sportklas betaalde je geloof ik 20.000 Kwon, omgerekend €18.50. Voor de rest kan je het zo duur maken als je zelf wilt. Het is wel goedkoper om activiteiten te doen met meerdere mensen i.p.v. in je eentje. Meestal zit er al gauw een korting van een paar duizend won op.

 

Hoeveel internationale studenten zijn er en welke nationaliteiten zijn dit?

Ik weet het niet helemaal zeker, maar volgens mij zijn er in totaal 1400 internationale studenten. Het overgrote deel hiervan kwam uit Amerika (600), omdat dit een Amerikaanse universiteit is. Daaromheen waren er veel studenten uit Europa, Azië en Zuid-Amerika. Eigenlijk kwamen de studenten wel gewoon overal vandaan. Mijn vriendengroep hier bestaat uit Amerikanen, Duitsers, Fransen, Spanjaarden, Mexicanen, Canadezen, Ecuadorianen, Nederlanders, Koreanen, Belgen en Polen. Heel leuk en interessant om mensen te ontmoeten van over heel de wereld. Ik zal niet zeggen dat het een enorme cultuurshock was, maar je merkt wel degelijk een groot verschil in manier van denken.

 

Wat voor vakken volg je en wat vind je hiervan?

Ik begon met vijf vakken, namelijk International Management, Business Ethics and Corporate, Social Responsibilities, Introduction to Business Analytics, Social Ethics, Corporate Finance. Na een aantal weken heb ik ervoor gekozen om Corporate Finance te laten vallen. Het was voor mijn gevoel tien stappen te moeilijk en achteraf gezien had ik wat meer tijd moeten spenderen aan mijn keuze van de vakken. Nu kwam ik erachter dat één vak wel iets te moeilijk was, terwijl ik dat thuis eigenlijk al door had kunnen hebben. De rest van de vakken zijn prima te doen en vind ik ook echt interessant. Ik raad mensen die nu gaan om ook wat vakken te nemen die uitwijken van Business. Deze zijn soms wat moeilijker, maar ook heel interessant. Bij toeval heb ik een Filosofisch vak gekozen (Social Ethics) en deze bevalt mij nu heel goed. Je leert veel over jezelf en dit vak is heel leuk omdat je de verschillen in manier van denken tussen culturen leert kennen.

 

Heb je veel vrije tijd? Wat voor activiteiten heb je zelf ondernomen?

In het begin stak ik veel tijd in Corporate Finance en dat ging wel echt van mijn vrije tijd af, maar sinds ik het heb laten vallen kan ik veel dingen doen. Sightseeing in Seoul en ik ben al paar keer een weekend weg geweest bijvoorbeeld. Nu ben ik een korte trip naar Japan aan het plannen, aangezien dit heel goedkoop is. Het is nog even de vraag of dit gaat lukken, omdat we toch allemaal met verschillende roosters zitten. Bij de meeste klassen krijg je ook punten voor aanwezigheid in de lessen. Je moet geloof ik 80% van de lessen aanwezig zijn. Dit betekent dat je per vak 3 á 4 lessen mag missen.

 

Hoe is het uitgaansleven?

Yonsei University is gelegen in Sinchon en hier heb je veel bars en eettentjes. Deze zijn goed te betalen en de meeste zijn gratis om binnen te komen. Wil je nu echt naar een club toe dan zal je met de metro moeten reizen. Dit is heel goedkoop, maar dan betaal je wel al gauw 15/20 euro voor de club om binnen te komen. Ik heb voornamelijk me drankjes gedaan in Sinchon zelf, want dit was lekker op loopafstand en een heel stuk rustiger dan de grote clubs. Het metrostelsel is trouwens wel heel goed geregeld en makkelijk mee om te leren gaan.

 

Hoeveel geld heb je uiteindelijk uitgegeven? Meer of minder dan verwacht?

Ik moest voor mijn kamer 2000 euro betalen, deze had ik van te voren al ingecalculeerd en daarbovenop kwam mijn vliegticket van 1000 euro. Dit waren de twee bedragen die het ook meteen duur maakte, omdat je dit direct moest betalen. Wanneer je het dan verdeeld over de maanden dat ik hier mocht zijn valt het wel weer mee. 500 euro per maand voor mijn kamer is een prima bedrag, aangezien ik op de campus zelf zit en alles in de buurt heb. Ik heb ook veel dingen gedaan die het wat duurder maken, zoals weekendjes weg enzovoorts. Wanneer je dit niet gaat doen moet 900/1000 euro per maand wel genoeg zijn om hier in Seoul goed te kunnen leven.

 

Heb je veel geleerd van deze tijd in het buitenland wonen?

Heel veel! Ik was aan het begin best gespannen, omdat ik normaal nog thuis woon en nog nooit langer dan drie weken was weggeweest. Nu zit ik hier al 2.5 maand en voelt het echt als een thuis. Iedereen is aardig en er zijn altijd mensen die wel wat willen gaan drinken of iets ondernemen. Het is best belangrijk dat je aan het begin de juiste groep vindt, aangezien iedereen andere hobby’s heeft en andere interesses, maar eigenlijk gaat dit wel vanzelf. Er zitten hier zoveel studenten. De één vindt het leuk om ’s avonds “thuis” te blijven en een spelletje te spelen en andere groepen vinden het juist leuk om iedere avond weg te gaan. Dus er zit altijd wel iets bij waar je je kan aansluiten.

 

Heb je nog tips voor toekomstige studenten?

Hoewel ik in het begin best gespannen was zou ik het wel aanraden aan iedereen om een keer te doen, tenzij je al weet dat je iets van heimwee hebt ofzo. Het heeft mij nu al veel nieuwe vrienden opgeleverd en deze ervaring gaat niemand me meer afnemen. Het is super interessant en voor mij voelde het ook een beetje alsof ik uit mijn comfortzone werd gehaald, maar dat verdwijnt zodra je vrienden gaat krijgen en gaat wennen aan de denkwijze van de mensen hier. Mijn doel was om mijn Engels omhoog te krijgen, want ik vond het niet goed genoeg op het moment dat ik in Nederland was. Hier word je gedwongen een taal te spreken die je niet gewend bent en dat helpt enorm om het sneller jezelf eigen te kunnen maken. Dus ik zou het zeker iedereen aanraden te doen.

Wessel

Wessel is 23 jaar, zit in het vierde jaar van Tourism Management en is vandaag begonnen met zijn afstudeerscriptie. In de periode van september 2017 tot januari 2018 is hij in Korea geweest. Wij hebben hem meerdere vragen gesteld over de huisvesting en zijn periode in het buitenland. Lees hieronder hoe hij over deze periode vertelt.

Waar heb je precies gestudeerd?

Yonsei University in Seoul, Zuid-Korea.

 

Waar heb je in deze tijd gewoond? Was dit duur?

Ik had me ingeschreven voor de campus. Ik kon uit 2 verschillende kiezen

en had per ongeluk de vrouwencampus gekozen haha. Gelukkig schreef de school mij over naar de juiste. Als ik het me goed herinner, kostte het ongeveer 1300 euro voor een gedeelde kamer. Een eenpersoonskamer was duurder.

 

Waren er welkomst activiteiten? Zo ja, wat voor? (Denk hierbij ook aan een buddy)

Er was een mentor programma waar 1 Koreaanse student werd toegewezen aan een klein groepje internationale studenten. Daarnaast waren er verschillende welkomstfeesten in clubs/bars in de wijk Sinchon (waar de universiteit in lag).

Hoeveel internationale studenten waren er en welke nationaliteiten waren dit?

Ik denk dat er ongeveer 500 (of meer) internationale studenten waren. Er waren veel verschillende nationaliteiten, maar de meeste waren Amerikaans. Vanuit de UCLA waren volgens mij 200 studenten op Yonsei.

 

Wat voor vakken heb je gevolgd en wat vond je hiervan?

Ik moest 5 vakken volgen, ik heb gekozen voor International Management, Financial Accounting, Ecology of Human Development, Principles of Marketing en HRM. Het duurde lang voordat ik gewend was aan de manier van hun Engelse uitspraak. Ook de manier van lesgeven is anders, er is weinig interactie en je moet veel meer respect tonen voor de docenten dan dat we gewend zijn. Het niveau was te doen, en bij de examens worden internationale studenten volgens mij een beetje geholpen in het cijfer. 

 

Had je veel vrije tijd? Wat voor activiteiten heb je in die tijd zelf ondernomen?

Ik had helaas elke dag les, aanwezigheid wordt ook gecontroleerd, dus ik moest er wel zijn. Ik had vrienden die maar 3 dagen school hadden, dus het is mogelijk vrije tijd te hebben. In totaal had ik maar 15 uur les per week, dus ik had wel vrije tijd, maar geen vrije dagen. Daarnaast was er 1 week vakantie in oktober volgens mij.

 

Hoe was het uitgaansleven?

Leuk! De wijk Sinchon had heel veel leuke barretjes en restaurants. Ook waren er een aantal discotheken en clubs.

 

Hoeveel geld heb je uiteindelijk uitgegeven? Meer of minder dan verwacht?

In totaal (incl. Vlucht en verblijf) gok ik ongeveer 5000 euro. 

 

Heb je veel geleerd van deze tijd in het buitenland wonen?

Absoluut! Niet per se van de lessen, maar meer over het leven in een totaal andere cultuur met allerlei mensen die je niet kent. Het is een uitdaging, maar wel heel goed. Ook je Engels verbetert heel erg

 

Heb je nog tips voor toekomstige studenten?

Gewoon doen! Echt een kans die je niet snel nog eens zal krijgen.

bottom of page