top of page

Tsjechië

6 februari, 2019

Terri is 23 jaar, zit in het vierde jaar van Tourism Management en heeft net de minor Responsible Travel afgerond. Volgende periode zal zij beginnen met afstuderen. In de periode van september 2017 tot februari 2018 is zij in Praag geweest. Wij hebben haar meerdere vragen gesteld over de huisvesting en haar periode in het buitenland. Lees hieronder hoe Terri over deze periode vertelt.

Terri

Op mijn universiteit waren er ongeveer 60 internationale studenten. De nationaliteiten varieerden erg veel. Veelal Spaans, Italiaans, Duits, Nederlands, Belgisch, Engels, Frans en ook wat Taiwanees, Chinees, Bulgaars, Hongaars, Sloveens en Amerikaans.

 

Wat voor vakken heb je gevolgd en wat vond je hiervan?

Ik volgde de volgende 6 vakken: International Marketing, International Business Negiotations, Introduction to Territorial Studies of the Anglophone Countries, Cultural Studies: The Anglophone World, European Economic Integration en Czech Society – Economy, History, Politics.

 

Ik vond het zelf erg leuke vakken om te volgen en ze sloten ook wel redelijk goed aan op onze studie. De manier van lesgeven was wel heel anders dan hier bij ons in Nederland, ze werken daar vooral meer met interactieve lessen, maar dat vond ik juist wel heel leuk. Ook was er een stuk minder theorie dan hier, wat ervoor zorgde dat ik de vakken een stuk makkelijk vond om te halen. 

 

Had je veel vrije tijd? Wat voor activiteiten heb je in die tijd zelf ondernomen?

Ik had best veel vrije tijd, had namelijk 6 vakken die verspreid waren over twee redelijk lange lesdagen van 10 tot 5 ongeveer en één vak die op een andere dag was. Dit zorgde ervoor dat ik elke woensdag en vrijdag vrij was en alleen op donderdag in de ochtend een lesje had. In deze vrije tijd heb ik in het begin vooral veel de stad ontdekt en soms ging ik een middag naar een café om met huisgenootjes te studeren. Ook heb ik wat tripjes gemaakt naar andere plekken.

 

Hoe was het uitgaansleven?

Het uitgaansleven in Praag is heel goed. Doordat er zoveel andere internationale studenten zijn, is de sfeer heel gezellig, omdat iedereen in hetzelfde schuitje zit. Dit zorgt er ook voor dat er altijd wel ergens een feestje is, omdat het een échte studentenstad is. Er zijn zoveel verschillende bars en clubs, dus je hoefde je geen moment te vervelen! 

 

Hoeveel geld heb je uiteindelijk uitgegeven? Meer of minder dan verwacht?

Ik heb er in totaal 5 volle maanden gezeten en in deze tijd heb ik +/- €3500,- uitgegeven. Ik weet dit niet meer precies, maar het is in ieder geval een bedrag dat hierbij in de buurt komt. De kosten zijn wel ook inclusief mijn accommodatie. 

 

Ikzelf vond het allemaal reuze meevallen, had namelijk wel verwacht dat ik wat meer kosten kwijt zou zijn aan mijn accommodatie, maar die bleek lager te zijn dan verwacht. Wat ook heel erg scheelde, was de Erasmus-beurs die ik ontving, dit bekostigde namelijk al het grootste gedeelte van mijn huurkosten. Ik heb ook niet echt op geld hoeven letten, wat ik heel fijn vond. Praag is sowieso wel een betaalbare stad. Tripjes maken naar andere steden van Europa is vanaf Praag ook super betaalbaar, door goedkope bus- en treinorganisaties. En voor bier ben je hier helemaal aan het juiste adres; het is namelijk een van de goedkoopste landen van Europa. Een droom voor studenten! 

 

Heb je veel geleerd van deze tijd in het buitenland wonen?

Ja, ik heb er heel veel van geleerd. Allereerst was het mijn eerste keer zelfstandig wonen, dus daarin heb ik veel geleerd. En doordat ik nu niet makkelijk kon aankloppen bij mijn ouders, heb ik echt geleerd om op mijn eigen benen te staan. Ik vond het aan het begin ook best eng en spannend om voor lange tijd in mijn eentje naar het buitenland te gaan, maar heb hierdoor wel het inzicht dat ik mezelf prima alleen kan redden en dat ik het ook heel leuk kan hebben op een vreemde bestemming. 

 

Heb je nog tips voor toekomstige studenten?

Voor toekomstige studenten zou ik de tip willen meegeven dat het meer dan oké is om het eng en spannend te vinden om in je eentje te vertrekken naar een andere bestemming, maar dat is meer dan normaal. Ook kan het zo zijn dat het aan het begin niet heel leuk is en dat je heel erg moet wennen, maar ook dit is normaal. Alle vrienden die ik in Praag heb leren kennen en ikzelf hadden dit de eerste paar weken ook, maar je moet gewoon nog je draai vinden. Als dit is gebeurd en je hebt wat vrienden gemaakt dan ga je echt de leukste tijd hebben. Probeer ook gewoon aan het begin mee te gaan naar introductiefeesten/borrels of vraag een buddy aan bij je universiteit. Dit zorgt ervoor dat je al wat mensen kent op de bestemming waarmee je wat plekken kunt verkennen daar en maakt het allemaal wat minder spannend! 

Waar heb je precies gestudeerd?

Praag, Tsjechië 

 

Waar heb je in deze tijd gewoond? Was dit duur?

Mijn universiteit had geen campus, dus heb ik samen met andere

internationale studenten via een expat bureau een woning gevonden om te huren. Dit was goed te betalen met de Erasmus beurs. 

 

Waren er welkomst activiteiten? Zo ja, wat voor? (Denk hierbij ook aan een buddy)

Ja, je kon vooraf aangeven bij de universiteit of je een buddy wilde. Ook kregen we in de eerste week een introductiebijeenkomst, waarin ook een studentorganisatie kwam vertellen over feesten en een introductieweekend die zij organiseren voor de universiteit. 

 

Hoeveel internationale studenten waren er en welke nationaliteiten waren dit?

bottom of page